قرص فلووکسامین دسته ای از داروهای ضد افسردگی است که برای مدیریت اختلالات افسردگی و اضطراب استفاده می شود. این دارو به عنوان یک مهار کننده بازجذب سروتونین عمل کرده و به تعادل شیمیایی مغز کمک می کند. داروی فلووکسامین معمولاً برای درمان اختلال افسردگی عمده، اختلال اضطراب فراگیر اجتماعی و اختلال وسواسی-جبری توسط پزشک تجویز می شود. مصرف این دارو باید تحت نظر پزشک یا داروساز صورت گیرد در غیر این صورت می تواند عوارض جانبی خطرناکی داشته باشد. پس برای جلوگیری از عوارض جانبی و اطلاعات کامل و دقیق درباره این دارو در ادامه این مقاله از سری مقالات دکتر کاغذی با ما همراه باشید.
مطالب این مقاله
کاربرد و مکانیسم عمل قرص فلووکسامین
به طور کلی فلووکسامین یک داروی برای درمان اختلال وسواس فکری اجباری (OCD) مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع این دارو به عنوان یک مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) شناخته می شود و به مکانیسم عمل این دسته از داروها پایبند است. وسواس های فکری به معنی اصرار برای انجام کارهای مکرر مانند شستن دست ها، شمارش، بررسی و مواردی از این قبیل است.
مکانیسم عمل قرص فلووکسامین به این صورت است که با کاهش بازجذب سروتونین در مغز، میزان سروتونین در فضای سیناپسی افزایش می یابد. این افزایش سروتونین در مغز منجر به تقویت انتقال اشارات عصبی و کاهش وسواس های فکری و اجبارهای رفتاری مرتبط با OCD می شود. به این ترتیب فلووکسامین به افراد مبتلا به OCD کمک می کند تا از نگرانی ها و استرس های ناشی از این اختلال آزاد شوند.
نحوه استفاده از داروی فلووکسامین
نحوه درست استفاده قرص فلووکسامین یکی از مهم ترین نکات برای درمان حداکثری و کاهش عوارض جانبی است. قبل از استفاده در ابتدا، مهمترین مرحله خواندن راهنمای دارویی ارائه شده توسط داروساز است. این راهنما حاوی اطلاعات مهمی درباره مصرف، دوز و نکات ایمنی بوده که باید آن را به دقت مطالعه کنید. همچنین هرگز این دارو را بدون مشورت با پزشک یا داروساز مصرف نکنید. داروساز می تواند دوز مناسب را براساس وضعیت پزشکی شما و پاسخ به درمان تعیین کند.
در مورد مصرف داروی فلووکسامین، معمولاً توصیه می شود که دارو را با یک وعده غذا یا بدون غذا قبل از خواب مصرف کنید. اگر از کپسول فلووکسامین استفاده می کنید آن را به طور کامل بلعید و آنها را نجوید یا خرد نکنید؛ زیرا این کار ممکن است باعث آزاد شدن ناگهانی دارو شده و خطر عوارض جانبی را افزایش دهد.
همچنین برای بهره بردی حداکثر از دارو، باید آن را به صورت منظم در زمان های مشخص شده مصرف کنید. نکته بعدی هرگز دوز خود را افزایش ندهید یا دارو را بیشتر از زمان تجویز شده مصرف نکنید. اگر هرگونه علائم جدید را تجربه کردید، فوراً به پزشک یا داروساز گزارش دهید تا تنظیمات مورد نیاز انجام شود. در این حالت داروساز ممکن است دوز مصرفی قرص فلووکسامین را کاهش داده یا داروی دیگر را جایگزین کند. در نهایت مصرف فلووکسامین را هرگز به طور ناگهانی قطع نکنید و برای این کار حتما با داروساز مشورت کنید تا بهترین نتیجه درمانی را بدست آورید.
عوارض جانبی قرص فلووکسامین
پرتکرار ترین سوال درباره داروی فلووکسامین، عوارض جانبی آن است. عوارض جانبی این دارو بسته به نوع مصرف، دوز و شرایط پزشکی در افراد مختلف، متفاوت ظاهر می شود. توصیه می شود در صورت مشاهده هر گونه عوارض پس از مصرف این دارو فورا با پزشک یا داروساز تماس بگیرید. برای راهنمایی بیشتر رایج ترین عوارض جانبی فلووکسامین را در زیر آورده ایم:
- تهوع
- استفراغ
- خواب آلودگی
- سرگیجه
- از دست دادن اشتها
- مشکلات خواب
- ضعف
- تعریق
- خونریزی یا کبودی آسان
- درد عضلانی
- لرزش
- کاهش علاقه به رابطه جنسی
- تغییر در توانایی جنسی
- تپش ضربان قلب
- غش
- ضربان قلب نامنظم
- مدفوع سیاه
- استفراغ شبیه تفاله قهوه
- تشنج
- درد/تورم/قرمزی چشم
- گشاد شدن مردمک ها
- تغییرات بینایی (مانند دیدن رنگین کمان در اطراف نور در شب، تاری دید)
- ضربان قلب سریع
- توهم
- از دست دادن هماهنگی
- سرگیجه شدید
- حالت تهوع/استفراغ/اسهال شدید
- انقباض عضلات
- تب بی دلیل
- تحریک/بی قراری غیرمعمول
همچنین در موارد نادر، ممکن است مردان نعوظ دردناک یا طولانیمدت (4 ساعت یا بیشتر) تجربه کنند. در این صورت، مصرف این دارو را متوقف کرده و فوراً به پزشک خود مراجعه کنید؛ زیرا در این حالت ممکن است مشکلات دائمی رخ دهد.
واکنش های آلرژیک به قرص فلووکسامین نیز نادر هستند، اما در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله موارد زیر با پزشک یا داروساز مشورت کنید:
- بثورات پوستی
- خارش/تورم (به ویژه در صورت/زبان/گلو)
- سرگیجه شدید
- مشکل تنفسی
تداخل دارویی فلووکسامین با داروهای دیگر
تداخل دارویی یکی دیگر از معضل های پزشکی است که می تواند خطرات داروها را افزایش داده یا تاثیر دارو را کاهش دهد. فلووکسامین نیز مانند بسیاری از داروهای دیگر با داروهای مختلف تداخل دارد. از جمله تداخلات فلووکسامین با داروی های دیگر مانند دابیگاتران و وارفارین (رقیق کننده های خون) است که باعث افزایش خطر خونریزی می شود. آسپرین نیز با فلووکسامین ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد، با این حال اگر پزشک به شما دستور داده است که آسپرین با دوز پایین برای پیشگیری از حمله قلبی یا سکته مصرف کنید، باید مصرف آن را ادامه دهید. اما با طور کلی یک جدول برای تداخل دارویی قرص فلووکسامین آماده کردید که در زیر مشاهده می کنید.
نام دارو | تداخل دارویی با قرص فلووکسامین |
کلوپیدوگرل (داروی ضد پلاکت) | افزایش خطر خونریزی و کبودی |
NSAID ها (مثل ایبوپروفن و ناپروکسن) | افزایش خطر خونریزی |
دابیگاتران و وارفارین (رقیقکننده های خون) | افزایش خطر خونریزی |
آسپرین | افزایش خطر خونریزی (مگر اگر پزشک دستور داده باشد) |
پیموزاید، تیوریدازین و داروهای مشابه | افزایش ممکن بر ریتم قلب (طولانی شدن QT) |
آلوسترون، کلوزاپین، متادون، ملاتونین، راملتئون، تاکرین و داروهای مشابه | افزایش ممکن تداخل دارویی جدی |
مهارکننده های MAO مانند ایزوکاربوکسازید، لینزولید و… | خودداری از مصرف در طول درمان با فلووکسامین |
داروهای افزایش دهنده سروتونین (مانندMDMA، داروهای ضد افسردگی و…) | افزایش خطر سندرم/سمیت سروتونین |
مصرف زیاد کافئین (قهوه، چای، شکلات و…) | افزایش اثرات جانبی کافئین |
مصرف موادی که به خواب آلودگی منجر می شوند (از جمله الکل و ماری جوانا) | افزایش خواب آلودگی |
داروهای ضد هیستامین | افزایش خواب آلودگی |
شل کننده های عضلانی و مسکن های ضد درد مخدر | افزایش خواب آلودگی |
داروهای خواب و اضطراب | افزایش خواب آلودگی |
سیگار | کاهش سطح فلووکسامین در خون |
آزمایشات پزشکی/آزمایشگاهی (مانند اسکن مغز برای بیماری پارکینسون) | تداخل ممکن با نتایج آزمایشات |
فلووکسامین همچنین می تواند بر ریتم قلب تأثیر بگذارد و با داروهای مثل پیموزاید، تیوریدازین و دیگرها تعامل داشته باشد. همچنین مصرف همزمان با مهارکننده های MAO و داروهای افزایش دهنده سروتونین می تواند خطر سندرم/سمیت سروتونین را افزایش دهد. این دارو همچنین ممکن است اثرات کافئین را افزایش داده و با موادی که به خواب آلودگی منجر می شوند نیز تعامل داشته باشد. به طور کلی اگر شما همزمان از چند دارو استفاده می کنید، درباره داروهای مصرفی با داروساز مشورت کنید تا از تداخل دارویی و عوارض جانبی ممکن جلوگیری شود.
توصیه های مهم قبل از مصرف فلووکسامین
قبل از شروع مصرف این دارو، باید توصیه های مهمی را در نظر بگیرید که با رعایت این موارد می توانید خطر عوارض جانبی را کاهش داده و به حداقل برسانید. این نکات مهم موارد زیر هستند:
- حساسیت و آلرژی: اگر به قرص فلووکسامین یا هر داروی دیگر حساسیت یا آلرژی دارید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. این اطلاعات به داروساز کمک می کند تا بهترین درمان را برای شما انتخاب کند و جلوی واکنش های آلرژیک را بگیرد.
- سوابق پزشکی: قبل از مصرف قرص فلووکسامین، تمام سوابق پزشکی خود را به پزشک یا داروساز خود بگویید. این اطلاعات به داروساز کمک می کند تا از مسائل مهمی مثل سابقه اختلال دوقطبی، اقدام به خودکشی، بیماری کبدی، تشنج، سدیم پایین در خون و مشکلات خونریزی آگاه شود.
- تداخل با مواد دیگر: داروی فلووکسامین ممکن است با مواد غیرفعال دیگر تداخل داشته باشد و عوارض جانبی ایجاد کند. بنابراین به داروساز خود اطلاع دهید که چه داروهای دیگری در حال مصرف دارید.
- تاثیرات جانبی: فلووکسامین ممکن است باعث سرگیجه و خواب آلودگی شما شود. در نتیجه به هیچ وجه رانندگی نکنید، از ماشین آلات خطرناک استفاده نکنید و کارهایی که نیاز به هوشیاری دارند، انجام ندهید.
- مصرف الکل و ماریجوانا: از نوشیدنی های الکلی خودداری کنید و اگر از ماری جوانا استفاده می کنید، در این باره با پزشک خود صحبت کنید. الکل و ماری جوانا ممکن است باعث افزایش عوارض جانبی شوند.
- تاثیر بر ریتم قلب: قرص فلووکسامین ممکن است باعث ایجاد شرایطی شود که بر ریتم قلب (طولانی شدن QT) تأثیر می گذارد. پس اگر سوابقی از مشکلات قلبی دارید به پزشک خود اطلاع دهید.
- دوران بارداری و شیردهی: در دوران بارداری، مصرف فلووکسامین باید فقط در صورت نیاز و تحت نظر پزشک انجام شود. همچنین در مورد شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
- افراد مسن و کودکان: افراد مسن ممکن است به عوارض جانبی این دارو حساس تر باشند، بنابراین نیاز به نظارت دقیق دارند. کودکان نیز ممکن است به مشکلاتی مانند کاهش اشتها و وزن حساس تر باشند.
جمع بندی
در این مقاله از سری مقالات دکتر کاغذی به یکی از داروهای دیگر ضد افسردگی و وسواس به نام قرص فلووکسامین پرداختیم. به طور کلی فلووکسامین توسط پزشک برای افرادی که از وسواس فکری رنج می برند، تجویز می شود. اما در مقابل کاربرد، استفاده خودسرانه و بدون توجه به توصیه های داروساز می تواند عوارض جدی به همراه داشته باشد. پس برای جلوگیری از عوارض و تداخلات ممکن با داروهای دیگر بهتر است تا با داروساز درباره این دارو و شرایط پزشکی خود مشورت کنید.
با دریافت مشاوره رایگان دکتر کاغذی می توانید از تمام مزایای مشاوره آنلاین بهره مند شوید. با توجه به توضیحاتی که تا الان مطالعه کرده اید، می توانید همین الان نوبت مشاوره خود را رزرو کنید: