اولویت نوبت با دریافت سریعتر
گلستان، کلاله
09045932435
اولویت نوبت با دریافت سریعتر
09045932435
گلستان، کلاله
جستجو
قرص فلوکونازول؛ کاربرد، نحوه استفاده، عوارض و تداخل

قرص فلوکونازول؛ کاربرد، نحوه استفاده، عوارض و تداخل

قرص فلوکونازول یکی از داروهای موثر و پرکاربرد برای درمان عفونت های قارچی مانند بیماری قارچ پوستی است. این دارو بر روی عفونت‌ های مختلف مانند عفونت ‌های داخلی، عفونت‌ های پوستی و زخم‌ های دهان تاثیر می گزارد. کپسول فلوکونازول نسبت به سایر داروی های ضد قارچ عوارض کمتری دارد، به همین خاطر بسیار از پزشکان یا داروسازان برای درمان عفونت قارچ این دارو را تجویز می کنند. اما در مقابل به این نکته هم توجه داشته باشید که مصرف فلوکونازول یا هر داروی ضد قارچ دیگر ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشد. پس اگر در حال مصرف این دارو هستید یا قصد مصرف آن را دارید، اول از همه با داروسازی متخصص یا پزشک مشورت کنید. خانم دکتر کاغذی برای کمک به شما درباره مصرف این دارو و بیماری های پوستی از جمله بیماری های قارچی مشاوره پزشکی رایگان ارائه میدهد. برای دریافت مشاوره دارویی از دکتر کاغذی وارد صفحه مشاوره شوید. برای اطلاعات بیشتر راجع به این دارو در ادامه این مقاله با ما همراه باشید؛ زیرا در این مقاله قصد داریم تا تمام نکات مربوط به فلوکونازول را بررسی کنیم.

قرص فلوکونازول 100 چیست؟

قرص فلوکونازول 100
قرص فلوکونازول 100

قرص فلوکونازول 100 یک داروی ضد قارچ با دوز پایین تر است که به طور عمده برای درمان عفونت ‌های قارچی مانند دهان و حلق، مری، واژن و پوست یا عفونت ‌های کاندیدا استفاده می ‌شود. با توجه به تأثیرات موثر و اثبات ‌شده، فلوکونازول 100 معمولاً به عنوان یک گزینه درمانی مؤثر و پراکنده برای افرادی که با عفونت ‌های قارچی مواجه هستند، توسط داروساز تجویز می ‌شود.

مقدار مصرف کپسول فلوکونازول 100

مقدار مصرف کپسول فلوکونازول 100 به نوع و شدت بیماری بستگی دارد. برای درمان عفونت های مختلف، دوز مصرفی و مدت زمان درمان متفاوت است. به عنوان مثال:

  • درمان عفونت های قارچی سیستمیک

برای درمان عفونت های قارچی سیستمیک مانند کاندیدیازیس سیستمیک، معمولاً دوز اولیه فلوکونازول بالاتر است و سپس کمی تغییر می کند و کاهش می یابد. در این مواقع معمولا دوز اولیه 400 میلی گرم (مقدار مصرف کپسول فلوکونازول 100 میلی گرم، 4 بار در روز) است و سپس 200 میلی گرم (مقدار مصرف کپسول فلوکونازول 100 میلی گرم، 2 بار در روز) در روز ادامه می یابد.

  • درمان عفونت‌های قارچی سطحی

برای درمان عفونت های قارچی سطحی مانند کاندیدیازیس دهانی یا حلقی، دوز معمول فلوکونازول 100 میلی گرم در روز است که به مدت 2 تا 3 هفته ادامه می یابد. در بعضی موارد، این دوره ممکن است تا 4 هفته نیز تمدید شود.

طریقه مصرف کپسول فلوکونازول 100

طریقه مصرف کپسول فلوکونازول 100 بسته به نوع عفونت و پاسخ بدن به درمان، متفاوت است. معمولاً این دارو باید حداقل به مدت 2 هفته مصرف شود، اما در برخی موارد، درمان ممکن است تا 10 تا 12 هفته یا حتی بیشتر ادامه پیدا کند.

  • کودکان زیر 12 سال

مصرف فلوکونازول در کودکان زیر 12 سال باید تحت نظر پزشک متخصص باشد. دوز و مدت زمان درمان برای کودکان به وزن، نوع عفونت و شدت آن بستگی دارد و پزشک متخصص باید این موارد را بررسی و تعیین کند.

قرص فلوکونازول ۱۰۰ برای عفونت واژن

عفونت واژن یکی از شایع ترین عفونت های قارچی است که با استفاده از فلوکونازول درمان می شود. دوز و نحوه مصرف این دارو برای عفونت های واژن به پیچیدگی و شدت عفونت بستگی دارد.

  • درمان موارد بدون عارضه

برای موارد بدون عارضه دوز مناسب فلوکونازول 100 میلی گرم، یک الی دو دوز واحد در روز است. این دوز برای مهار عفونت کافی است و علائم را تسکین می دهد.

  • درمان موارد پیچیده تر

در موارد پیچیده تر، دوز مناسب قرص فلوکونازول 100 میلی گرم هر 72 ساعت به مدت 3 روز مصرف می شود. این روش درمانی می تواند به مقابله با عفونت های مقاوم تر کمک کند.

  • درمان موارد مکرر

اگر بیماری مکرر باشد، دوز 100 میلی گرمی این قرص به مدت 10 الی 14 روز مصرف می شود و سپس یک بار در هفته به مدت 6 ماه ادامه خواهد داشت. این روش درمانی به پیشگیری از عود مکرر عفونت کمک می کند.

نحوه مصرف فلوکونازول 100 برای عفونت واژن

برای مصرف فلوکونازول 100 میل ‌گرم جهت درمان عفونت واژن، بیمار باید دقیقا طبق دستور پزشک عمل کند. عدم رعایت دوز و مدت زمان درمان می تواند منجر به عدم بهبود کامل یا عود عفونت شود. به طور کلی، مصرف این دارو به همراه غذا یا بدون غذا مصرف می شود، اما باید در یک زمان معین در هر روز مصرف شود تا میزان دارو در بدن پایدار بماند.

کاربرد قرص فلوکونازول

داروی فلوکونازول
داروی فلوکونازول

کپسول فلوکونازول یک ضد قارچ از دسته آزول ‌هاست که برای پیشگیری و درمان عفونت ‌های قارچی به کار می ‌رود. این دارو با مهار رشد قارچ‌ های خاص مانند Candida و Cryptococcus عمل می کند. به دلیل عملکرد این دارو، داروساز یا پزشک برای عفونت ‌های پوستی، عفونت‌ های دستگاه تنفسی و حتی عفونت ‌های قارچی سیستمیک برای بیماران تجویز می کند.

نحوه استفاده کپسول فلوکونازول

قبل از شروع استفاده و هر بار که مجدد دارو را مصرف می کنید، توصیه ها و بروشور ارائه شده از طرف داروساز را برخوانید. همچنین در صورت وجود هرگونه سوال یا ابهام، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. اما معمولا فلوکونازول را به طور روزانه یک بار به همراه غذا یا بدون غذا مصرف کنید. دوز این دارو بر اساس وضعیت پزشکی و پاسخ بدن شما به درمان توسط داروساز مشخص می ‌شود. در کودکان دوز مصرف قرص فلوکونازول بر اساس وزن آنها تعیین می ‌شود و نباید از حداکثر مقدار تجویز شده بیشتر باشد.

برای داشتن اثر بهینه، دارو را در زمان‌ های مشخص به صورت منظم مصرف کنید. نکته قابل توجه این است که پس از بهبود علائم بیماری قارچ کپسول فولوکونازول را مصرف کنید؛ زیرا قطع زودهنگام ممکن است منجر به بازگشت عفونت شود. در مقابل در صورت ادامه علائم یا وخیم شدن وضعیت، حتماً به پزشک یا داروساز مراجعه کنید.

دوز مصرفی قرص فلوکونازول

اشکال مختلف داروی فلوکونازول به شکل زیر است:

  1. قرص فلوکونازول 100
  2. قرص فلوکونازول 150
  3. قرص فلوکونازول 200
  4. کپسول فلوکونازول 100
  5. کپسول فلوکونازول 150
  6. کپسول فلوکونازول 200
  7. شربت فلوکونازول
  8. پماد فلوکونازول

اما دوز مصرفی فلوکونازول با توجه به شرایط و بیماری هر فرد متفاوت است و نمی توان یک دوز مشخصی را بیان کرد. اما به طور کلی دوز این دارو با توجه به بیماری مانند زیر خواهد بود:

  • کاندیدیاز اوروفارنکس: در روز اول 200 میلی گرم و سپس 100 میلی گرم در ادامه. توجه داشته باشید که برای کاهش احتمال عود، درمان باید حداقل 2 هفته ادامه یابد.
  • کاندیدیازیس مری: در روز اول 200 میلی گرم و سپس 100 میلی گرم در ادامه. بر اساس وضعیت شما دوز فلوکونازول می تواند تا 400 میلی گرم در روز افزایش یابد. توجه داشته باشید که حداقل 3 هفته و حداقل 2 هفته پس از برطرف شدن علائم درمان باید ادامه پیدا کند.
  • مننژیت کریپتوکوکی: در روز اول 400 میلی گرم و سپس 200 میلی گرم در ادامه. مدت زمان توصیه شده درمان 10-12 هفته پس از منفی شدن کشت مایع مغزی نخاعی است.
  • پیشگیری از کاندیدیازیس با BMT: پیشگیری از بروز کاندیدیازیس در بیماران تحت پیوند مغز استخوان که دوز مناسب در این افراد 400 میلی گرم در طور روز است.

نکته: بیمارانی که پیش بینی می شود گرانولوسیتوپنی شدید داشته باشند، باید پروفیلاکسی را چند روز قبل از شروع پیش بینی شده نوتروپنی شروع کنند و تا 7 روز پس از افزایش تعداد نوتروفیل ها بیش از 1000 سلول در میلی متر مکعب ادامه دهند.

  • کاندیدیازیس واژن: در موارد بدون عارضه دوز مناسب فلوکونازول 150 میلی گرم در روز به عنوان یک دوز واحد مصرف می شود. در موارد پیچیده تر دوز مناسب قرص فلوکونازول 150 میلی گرم هر 72 ساعت به مدت 3 روز مصرف می شود. اما اگر بیماری مکرر باشد دوز 150 میلی گرمی این قرص به مدت 10 الی 14 روز مصرف می شود و سپس یک بار در هفته به مدت 6 ماه ادامه خواهد داشت.
  • کاندیدا UTI/پریتونیت: 50 الی 200 میلی گرم در روز.

عوارض جانبی از قرص فلوکونازول

کپسول فلوکونازول 150
کپسول فلوکونازول 150

علاوه بر فواید و کاربرد داروی فلوکونازول، استفاده از این دارو می تواند عوارض جانبی به همراه داشته باشد. اگر پس از مصرف این دارو هر گونه عوارض جانبی مشاهده کرده اید، فورا به پزشک یا داروساز اطلاع دهید. داروساز در این حالت با تغییر دوز یا نحوه مصرف جلوی علائم و عوارض را بگیرد. حتی در برخی شرایط داروساز می تواند دارو را حذف کرده و داروی دیگری را جایگزین کپسول فلوکونازول کند. ما در ادامه برای راهنمایی بیشتر رایج ترین علائم این دارو را بررسی می کنیم:

عوارض گوارشی

  • تهوع
  • استفراغ
  • اسهال
  • ناراحتی یا درد معده/شکم

2. عوارض سیستم عصبی

  • سردرد
  • سرگیجه

3. عوارض پوستی

  • ریزش مو
  • خارش
  • تورم پوست

4. عوارض قلبی و عروقی

  • ضربان قلب سریع یا نامنظم

5. عوارض کبدی

  • زردی چشم/پوست
  • درد شدید معده/شکم
  • تهوع/استفراغی مداوم
  • ادرار تیره

6. عوارض آلرژیک

  • واکنش آلرژیک شدید
  • تبی که از بین نمی ‌رود
  • تورم غدد لنفاوی
  • بثورات پوستی
  • خارش/تورم در دهان/زبان/گلو

7. عوارض تنفسی

  • مشکلات تنفسی

تداخل دارویی فلوکونازول با داروهای دیگر

تداخل دارویی تاثیر مستقیمی بر روی عملکرد دارو و عوارض جانبی احتمالی دارد. برای جلوگیری از تداخل دارویی میان قرص فلوکونازول و دیگر داروها، ابتدا لیست تمام داروهایی که مصرف می کنید را به داروساز ارائه دهید. اگر میان داروهای مصرفی تداخلی وجود داشته باشد، داروساز با تغییر دوز یا جایگزینی داروی دیگر جلوی تداخلات دارویی و عوارض جانبی را میگیرد. برخی از تداخلات شامل موارد زیر است:

دارو نوع تداخل تأثیر تداخل با کپسول فلوکونازول
کلوپیدوگرل ضعیف کردن اثر ضدپلاکت (ضد لخته‌ای) افزایش خطر خونریزی
آنتی بیوتیک‌ های پیموزایید طولانی شدن QT در قلب افزایش خطر آریتمی قلبی
کینیدین طولانی شدن QT در قلب افزایش خطر آریتمی قلبی
آنتی بیوتیک‌ های ماکرولید (اریترومایسین و غیره) طولانی شدن QT در قلب افزایش خطر آریتمی قلبی
آبروسیتینیب کاهش سرعت حذف از بدن افزایش غلظت در بدن و خطر عوارض جانبی
آسوناپرویر کاهش سرعت حذف از بدن افزایش غلظت در بدن و خطر عوارض جانبی
دومپریدون کاهش سرعت حذف از بدن افزایش غلظت در بدن و خطر عوارض جانبی
فلیبانسرین کاهش سرعت حذف از بدن افزایش غلظت در بدن و خطر عوارض جانبی
لمبورکسانت کاهش سرعت حذف از بدن افزایش غلظت در بدن و خطر عوارض جانبی
لومیتاپید کاهش سرعت حذف از بدن افزایش غلظت در بدن و خطر عوارض جانبی
ماسیتنتان کاهش سرعت حذف از بدن افزایش غلظت در بدن و خطر عوارض جانبی
ماواکامتن کاهش سرعت حذف از بدن افزایش غلظت در بدن و خطر عوارض جانبی

هشتدار های مهم قبل از استفاده فلوکونازول

اکثر افرادی که پس از مصرف فلوکونازول عوارض جانبی را تجریه می کنند، این دارو را خودسرانه و بدون توجه به توصیه های داروساز مصرف کرده اند. پس قبل از مصرف کپسول فلوکونازول به توصیه ها و هشتدار های داروساز توجه و رعایت کنید. در ادامه به برخی از مهم ترین هشتدارهای مصرف فلوکونازول می پردازیم:

  • حساسیت یا آلرژی: در صورت داشتن حساسیت به قرص فلوکونازول یا دیگر داروهای ضدقارچی آزول مانند کتوکونازول، ایتراکونازول، حتما به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
  • مواد غیرفعال: ممکن است فلوکونازول حاوی مواد غیرفعال باشد که موجب واکنش ‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. برای جزئیات بیشتر، با داروساز در این باره مشورت کنید.
  • سابقه پزشکی: اگر سابقه پزشکی مانند مشکلات کبدی دارید، حتما به داروساز یا پزشک اطلاع دهید.
  • تأثیر بر ریتم قلب (طولانی شدن (QT:داروی فلوکونازول ممکن است باعث طولانی شدن QT در الکتروکاردیوگرافی (EKG) شده و می ‌تواند باعث ضربان نامنظم شود.
  • سابقه مشکلات قلبی: اگر سابقه مشکلات قلبی یا سابقه خانوادگی مشابه دارید و از فلوکونازول استفاده می کنید، در مورد این موضوع با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
  • تداخل با الکل و ماری‌جوانا: استفاده همزمان از الکل یا ماری ‌جوانا ممکن است تأثیرات ناخوشایندی داشته باشد.
  • عمل جراحی: اطلاع به پزشک در مورد تمام داروهایی که استفاده می ‌کنید، قبل از هر عمل جراحی بسیار مهم است.

مصرف داروی فلوکونازول در دوران بارداری یا شیردهی

مصرف قرص فلوکونازول در دوران بارداری و شیردهی یک موضوع بسیار مهم و حیاطی است. اگر بارداری هستید یا قصد بارداری دارید و همزمان از داروهای ضد قارچ مانند فلوکونازول مصرف می کنید، حتما با پزشک یا داروساز در این باره مشورت کنید. این دارو به ویژه در سه ماهه‌ ابتدای بارداری، ممکن است برای جنین آسیب ‌های جدی وارد کند.

همچنین مصرف فلوکونازول در دوران شیر دهی نیز یک مسلئه بسیار مهم است. این دارو به شیر مادر منتقل می ‌شود، اما احتمال آسیب رساندن به نوزاد شیرخوار کمتر است. با این حال قبل از شیردهی، باید با پزشک یا داروساز در مورد استفاده از این دارو و تأثیرات آن بر روی نوزاد مشورت کنید.

سوالات متداول درباره قرص یا کپسول فلوکونازول 100 و 150

درباره قرص فلوکونازول سوالات بسیار زیادی پرسیده می شود و ما تصمیم گرفتیم به پرتکرار ترین آنها پاسخ دهیم. اگر هم سوال دیگری دارید، با رزرو نوبت می توانید از داروساز متخصص به صورت رایگان مشورت بگیرید.

1. قرص فلوکونازول ۱۵۰ برای چیست؟

قرص فلوکونازول 150 یک داروی ضدقارچ قوی است که برای درمان عفونت ‌های قارچی مختلف استفاده می ‌شود. این دارو به ‌طور خاص در درمان عفونت ‌های قارچی مانند مری، واژن و عفونت ‌های مختلف پوستی مؤثر است.

2. طریقه استفاده از کپسول فلوکونازول چگونه است؟

کپسول فلوکونازول باید به صورت منظم یکبار در روز در دوز مشخص شده توسط داروساز مصرف شود. بهترین زمان مصرف آن صبح یا شب با یک لیوان آب، به همراه غذا یا بدون غذا است. در موارد خاص، داروساز ممکن است طریقه استفاده، دوز یا تعداد مصرف روزانه را تغییر دهد.

3. مقدار مصرف قرص فلوکونازول برای عفونت قارچی چقدر است؟

مقدار مصرف فلوکونازول برای درمان عفونت قارچی معمولاً 150 میلی ‌گرم توصیه می ‌شود. در بسیاری از موارد، یک مقدار 150 میلی‌ گرمی قرص فلوکونازول به عنوان دوز استاندارد برای درمان عفونت ‌های قارچی مثل کاندیدیازیس مورد استفاده قرار می‌ گیرد. با این حال داروساز ممکن است مقدار و مدت زمان مصرف را بر اساس نوع عفونت و وضعیت فرد تغییر دهد.

4. عوارض قرص فلوکونازول 100 بیشتر است یا 150؟

داروساز معمولاً دوز مناسب را برای مصرف فلوکونازول تعیین می ‌کند. اما مشاهدات نشان می ‌دهد که قرص فلوکونازول 100 میلی ‌گرم، با دوز کمتر، عمدتاً عوارض کمتری نسبت به نسخه 150 میلی‌ گرمی دارد. این نسخه باعث کاهش احتمال عوارض جانبی نظیر سردرد و اختلالات گوارشی می ‌شود. با این حال، همواره تصمیم نهایی در خصوص دوز مناسب بر اساس تشخیص پزشک داروساز و ویژگی‌ های فرد مشخص می شود.

جمع بندی

در این مقاله از سری مقالات دکتر کاغذی به قرص فلوکونازول پرداختیم. فلوکونازول برای درمان عفونت قارچی توسط داروساز یا پزشک تجویز می شود. نوع و دوز مصرف این دارو با توجه به شرایط هر فرد متفاوت است. کپسول فلوکونازول به دلیل عوارض کمتر نسبت به داروهای ضد قارچ دیگر، اولین گزینه برای درمان بیماری های قارچی است. با این حال مصرف خودسرانه و بدون مشورت با داروساز می تواند باعث تداخل دارویی و عوارض جانبی شود.

منبع: www.medscape.com

نوشته های مرتبط
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.