کک و مک صورت یکی از ویژگیهای طبیعی و مشخص برخی افراد است که به آنها “لکههای خال” یا “فرکلها” میگویند. فرکلها معمولاً به صورت نقاط کوچک و قهوهای رنگ روی پوست صورت ظاهر میشوند. این لکهها اغلب به علت وجود مقدار بیشتری ملانین در پوست بروز میکنند. هرچند فرکلها بیضرر هستند، اما برخی افراد تمایل دارند آنها را پوشش دهند یا از طریق روشهای زیبایی شانس حذف آنها را امتحان کنند. در این مقاله از سری مقالات دکتر کاغذی علت بروز فرکل صورت و درمان آن را بررسی خواهیم کرد.
مطالب این مقاله
کک و مک صورت چگونه به وجود می آید؟
کک و مک صورت یا “فرکل صورت” یک ویژگی طبیعی است که در برخی افراد به صورت نقاط کوچک قهوهای رنگ روی پوست چهره ظاهر میشود. این نقاط به دلیل تجمع مکثیلهای موجود در پوست، بیشتر در افراد با پوست روشنتر و مو مشکی دیده میشوند.
برخی افراد ممکن است این نقاط را جالب و جذاب بدانند، در حالی که برخی دیگر این ویژگی را غیرمطلوب میدانند و میخواهند آن را کم یا مخفی کنند. یکی از عوامل موثر در ایجاد فرکل، وراثت است. اگر پدر یا مادر شما نقاط قهوهای روی چهره داشته باشند، احتمال دارد که شما نیز این ویژگی را داشته باشید. عوامل دیگری مانند تابش آفتاب، تغییرات هورمونی و استفاده از برخی داروها نیز میتوانند به ایجاد کک و مک موجب شوند. در ادامه به برخی عوامل موثر دیگر در ایجاد کک و مک صورت می پردازیم:
- تابش نور آفتاب: نور آفتاب حاوی اشعه ماوراءبنفش (UV) است که میتواند باعث تحریک تولید ملانین در پوست شود. ملانین مسئول تولید رنگ در پوست است و به عنوان پاسخی به تابش نور آفتاب، تولید میشود. افرادی که به طور مستمر در معرض نور آفتاب قرار میگیرند، بیشتر احتمال ظهور کک و مک دارند.
- تغییرات هورمونی: در برخی افراد، تغییرات هورمونی مانند بارداری یا مصرف داروهای هورمونی میتواند تولید ملانین را تحریک کرده و باعث کک مک های صورت شود.
درمان و رفع کک و مک صورت
برای درمان کک و مک روش های مختلفی وجود دارد. این روش ها شامل استفاده از داروها یا کرم ها به منظور تنظیم ملانین، استفاده از روش لیزر درمانی یا لایه برداری است. در ادامه با این روش بیشتر آشنا می شویم و به توضیح هر کدام از آنها می پردازیم. پس اگر به دنبال بهترین راهکار درمانی میگردید روش های زیر را با دقت بررسی کنید:
1. استفاده از کرم رتینوئید
استفاده از کرم رتینوئید یکی از روشهای موثر در درمان کک و مک صورت است. کرم رتینوئید حاوی ترکیباتی مشتق از ویتامین A است که تاثیرات متعددی بر روی پوست دارد. این کرم با تقویت ساختار پوست، تنظیم تولید ملانین (رنگ پوست) و تسریع روند بازسازی پوست، بهبود فرکلها را ایجاد میکند. با استفاده مداوم از کرم رتینوئید، میتوان رنگ تیرگی فرکل صورت را کاهش داد و بازسازی پوست را تشدید کرد. احتمالاً ممکن است در ابتدا پوست شما به این ترکیب حساسیت نشان دهد و علائمی مانند خارش، خشکی و قرمزی را تجربه کنید. بنابراین توصیه می شود قبل از استفاده از کرم رتینوئید حتما با داروساز متخصص یا فردی که در این زمینه تخصص دارد مشورت بگیرید.
2. کرم های حاوی هیدروکینون
کرمهای حاوی هیدروکینون نیز میتوانند در رفع کک و مک صورت موثر باشند. هیدروکینون یک ترکیب روشنکننده پوست محسوب میشود. این ترکیب با کاهش فعالیت آنزیم تیروزیناز، که در تولید ملانین (رنگ پوست) نقش دارد، به کاهش رنگ تیرگی فرکلها کمک میکند. استفاده مداوم از کرمهای حاوی هیدروکینون ممکن است باعث کاهش رنگ تیرگی فرکلها و تسریع فرایند بازسازی پوست شود. با این حال، بهتر است این کرمها را طبق دستورات یک دارو ساز متخصص استفاده کنید و توجه داشته باشید که ممکن است برخی از افراد به هیدروکینون حساسیت نشان دهند. قبل از استفاده همچنین میتوانید با داروساز در مورد عوارض جانبی و محدودیتهای استفاده از این کرمها مشورت بگیرید.
3. روش لیزر درمانی
روش لیزر درمانی یک روش موثر در درمان کک و مک صورت است. با استفاده از لیزرهای خاص، امواج نوری به لایههای عمیق پوست تابیده میشود و فرکل صورت را به طور دقیق حذف میکند. لیزر درمانی به عنوان یک روش غیرتهاجمی و کمعارضه محسوب میشود و معمولاً به ترکیب با سایر روشها بهکار میرود. در این روش، لیزر انرژی به پیگمانت ملانین در فرکلها انتقال میدهد و باعث تخریب آن میشود. این فرایند باعث حذف کک و مک ها و بهبود رنگ پوست میشود. با این حال قبل از استفاده از روش لیزر درمانی، بهتر است با یک پزشک یا دارو ساز متخصص مشورت کنید تا تعیین کنید که آیا این روش برای شما مناسب است یا خیر و آیا به جلسات تکراری نیاز دارید یا خیر. همچنین نکات مراقبتی پس از انجام این روش را هم باید رعایت کنید.
4. لایه برداری شیمیایی
لایه برداری شیمیایی یک روش درمانی است که در رفع کک و مک صورت استفاده میشود. این روش شامل استفاده از ترکیبات شیمیایی خاص است که لایههای بیرونی پوست را از بین می برد. با این روش لایههای پوستی که حاوی فرکل هستند، برداشته میشوند و پوست جدید با رنگ یکنواخت تشکیل میشود. این روش معمولاً به عنوان یک روش غیرتهاجمی محسوب شده و معمولاً از ترکیباتی مانند اسیدهای آلفا-هیدروکسی (مانند اسید گلیکولیک) یا ترکیبات تریکلراستیک (مانند تریکلراستیک اسید) استفاده میشود. با حذف لایههای سطحی پوست، فرکل صورت کاهش مییابد و پوست نرم و جوانتر به نظر میرسد. قبل از استفاده از این روش، بهتر است با یک داروساز یا پزشک متخصص مشورت کنید تا مشخص شود که آیا لایه برداری شیمیایی برای شما مناسب است یا خیر.
5. استفاده از کرم ضد آفتاب
استفاده از کرم ضد آفتاب یکی از روشهای مهم در پیشگیری از کک و مک صورت است. این کرمها با فاکتور حفاظتی مناسب در برابر اشعههای ماورای بنفش (UV) عمل میکنند. تابش مستقیم آفتاب میتواند فرکلها را تحریک کند و بر روی پوست تاثیرگذار باشد. با استفاده از کرم ضد آفتاب، میتوان پوست صورت را از تاثیر مضر اشعههای UV محافظت کرده و از ظهور فرکلهای جدید جلوگیری کرد. بهتر است کرم ضد آفتابی با فاکتور حفاظتی SPF مناسب (حداقل 30) و با ترکیباتی مانند اکسید روی و اوکتوکریلن تهیه شود. این کرم باید قبل از قرارگیری در معرض نور خورشید و در فاصله زمانی مناسب (معمولاً هر 2 ساعت یا پس از شنا یا تعرق زیاد) مجدداً استفاده شود.
استفاده از روش های خانگی برای درمان کک و مک صورت
در کنار روش های درمانی که بررسی شد رعایت روش های خانگی نیز می تواند در از بین بردن کک و مک صورت موثر است. در ادامه برخی از این روش ها را ببرسی می کنیم:
- سرکهی سیب: سرکهی سیب می تواند به عنوان یک روش خانگی موثر برای کاهش کک و مک ها استفاده شود. برای استفاده از آن، یک قاشق سرکهی سیب را با یک قاشق آب مخلوط کرده و سپس این مخلوط را روی صورت خود بمالید. صبر کنید تا خشک شود و سپس صورت خود را با آب ولرم بشویید. سرکه سیب را می توانید با عسل مخلوط کنید تا تاثیر بیشتری بر روش کک و مک های صورت بگزارد.
- لیموترش: لیموترش می تواند باعث کاهش رنگ فرکل ها یا کک و مک ها شود. برای استفاده از آن، عصاره لیموترش را استخراج کرده و آن را با آب مخلوط کنید. سپس آن را روی لکه ها صورت خود بمالید. در نهایت پس از 15 الی 20 دقیقه صورت خود را با آب ولرم بشویید.
- آلوئهورا: آلوئهورا خواص ضد التهاب و روشن کننده پوست دارد و می تواند به کاهش کک و مک ها کمک کند. برای استفاده از آلوئهورا، یک برگ آلوئهورا را برید و ژل داخل آن را استخراج کنید. سپس این ژل را به طور مستقیم روی کک و مک صورت بمالید و صبر کنید تا خشک شود. سپس صورت خود را پس از 10 دقیقه با آب ولرم بشویید. این روش را می توایند روزانه تکرار کنید.
- عسل: عسل می تواند با تنظیم ملانین در پوست به کاهش فرکل صورت کمک کند. برای استفاده از عسل، مقداری عسل را روی کک و مک خود بمالید و به آرامی ماساژ دهید. بعد از حدود 10-15 دقیقه، صورت خود را با آب ولرم بشویید. این روش را هر هفته 2-3 بار تکرار کنید. برای تاثیر بیشتر می توایند عسل را با آب لیمو ترکیب کنید.
جمع بندی
در این مقاله از سری مقالات دکتر کاغذی به کک و مک صورت یا فرکل های صورت پرداختیم و راه های رفع آن را بررسی کردیم. در واقع لکه های صورت می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند ژنتیک، تابش بیش از حد نور خورشید یا تغییرات هورمونی بر روی پوست ایجاد شود. برای درمان و از بین بردن کک و مک صورت علاوه بر روش های خانگی می توان از روش های مختلفی مانند استفاده از کرم رتینوئید، کرم هیدروکینون، روش لیزر درمانی و لایه برداری شیمیایی را به کار برد. برای مشاوره و رفع لکه های صورت به راحتی می توانید با رزو نوبت از مشاوره دارویی رایگان بهره مند شوید.