قرص فلوسیتوزین یکی از داروهای ضدقارچ است که در اکثر مواقع پزشک داروساز به همراه داروهای دیگر برای افراد مبتلا به بیماری قارچ پوستی تجویز می کند. در بیماری های قارچ پوستی جدی، فلوسیتوزین با کند کردن انواع خاصی از قارچ ها باعث درمان این بیماری می شود. اما مصرف صحیح این دارو بسیار مهم است؛ زیرا اگر به صورت خودسرانه مصرف شود، می تواند عوارض جانبی خطرناکی به همراه داشته باشد. برای اطلاعات بیشتر راجع به این دارو تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
اگر دچار عفونت قارچ پوستی شده اید و به دنبال درمان آن هستید، باید با فردی متخصص مشورت کنید تا بهترین راه حل را با توجه به وضعیت شما ارائه دهد. برای این منظور خانم دکتر کاغذی با ارائه مشاوره داریی رایگان به تمامی بیماران و افرادی که دچار بیماری پوستی شده اند، کمک می کند. برای دریافت مشاوره رایگان وارد صفحه رزرو نوبت شوید.
مطالب این مقاله
نحوه استفاده از قرص فلوسیتوزین
پزشک شما پس از تجویز این دارو نحوه استفاده از آن را برای شما مشخص می کند. اما به طور کلی شما باید این دارو را معمولاً 4 بار در روز (هر 6 ساعت) به همراه غذا یا بدون غذا مصرف کنید. برای جلوگیری از ناراحتی معده، بهتر است همه کپسول ها را به طور همزمان مصرف نکنید و کسپول ها را برای هر دوز در مدت 15 دقیقه مصرف کنید.
در رابطه با دوز مصرفی دقت داشته باشید که دوز دارو باید بر اساس وزن، وضعیت پزشکی و پاسخ شما به درمان توسط داروساز متخصص تنظیم شود. برای ایجاد بهترین نتیجه، قرص فلوسیتوزین را در فواصل زمانی یکسان در زمان های مشخص شده مصرف کنید. همچنین برای جلوگیری از بازگشت عفونت، باید تا پایان دوره درمانی مصرف دارو را ادامه دهید، حتی اگر علائم بهبودی زودتر ظاهر شوند. در صورتی که علائم ادامه داشته یا بدتر شوند، باید به پزشک داروساز اطلاع دهید تا راهنمایی های لازم را برای شما ارائه دهد.
عوارض جانبی فلوسیتوزین
بسیاری از کسانی که قرص فلوسیتوزین را استفاده می کنند، عوارضی را تجربه نمی کنند. اما در برخی افراد مصرف فلوسیتوزین می تواند عوارض خطرناکی به همراه داشته باشد. این عوارض در اکثر مواقع به دلیل مصرف نادرست و بدون توجه به توصیه های پزشک است. اما به طور کلی اگر پس از مصرف این دارو هر گونه علائمی را در وضعیت خود مشاهده کردید، فورا به پزشک داروساز اطلاع دهید. شایع ترین عوارض جانبی داروی فلوسیتوزین شامل موارد زیر است:
- حالت تهوع، استفراغ یا اسهال
- مشکلات کلیوی (مانند تغییر در مقدار ادرار)
- مشکلات کبدی (مانند حالت تهوع/استفراغی که متوقف نمی شود)
- درد معده/شکم
- ادرار تیره
- زردی چشم/پوست
- علائم کم خونی (مانند خستگی غیرعادی، تنفس سریع، رنگ پریدگی پوست، ضربان قلب سریع)
- علائم عفونت (مانند گلودرد که از بین نمی رود، تب، لرز، سرفه)
- علائم خونریزی (مانند کبودی/خونریزی آسان، خونریزی بینی، خونریزی لثه، مدفوع خونی/سیاه/قیری، استفراغی که شبیه تفاله قهوه است)
- ضعف/گرفتگی عضلات
- واکنش های آلرژیک جدی نادر اما ممکن است شامل بثورات پوستی، خارش/تورم (به ویژه در صورت/زبان/گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی باشد.
مواد احتیاط در مصرف قرص فلوسیتوزین
برای جلوگیری از عوارض جانبی و مصرف ایمن این دارو، توجه و رعایت موارد احتیاط زیر که توسط پزشک داروساز ارائه شده است، می تواند به شما کمک کند:
- حساسیت یا آلرژی: اگر شما یا هر یک از اعضای خانواده تان به فلوسیتوزین یا هر داروی دیگر حساسیت دارید، باید به پزشک داروساز اطلاع دهید.
- سابقه پزشکی: قبل از شروع مصرف، اگر سابقه ای پزشکی دارید، به پزشک داروساز اطلاع دهید؛ به ویژه اگر مشکلاتی مانند مشکلات کلیوی، مشکلات کبدی، کاهش عملکرد مغز استخوان، اختلال متابولیک خاص یا پرتو درمانی داشته باشید.
- خطر ابتلا به عفونت: قرص فلوسیتوزین ممکن است احتمال ابتلا به عفونت ها را افزایش دهد یا عفونت های فعلی را بدتر کند؛ پس نباید به صورت خودسرانه مصرف کنید.
- واکسیناسیون: قبل از انجام هر گونه ایمن سازی یا واکسیناسیون، به متخصص مراقبت های بهداشتی خود بگویید که از فلوسیتوزین استفاده می کنید و از تماس با افرادی که اخیراً واکسن های زنده دریافت کرده اند، خودداری کنید.
- بارداری و شیردهی: در دوران بارداری، فلوسیتوزین باید فقط در صورت نیاز مصرف شود و مصرف آن در 3 ماه اول بارداری توصیه نمی شود. همچنین به دلیل خطر احتمالی برای نوزاد، شیردهی در حین مصرف این دارو توصیه نمی شود.
تداخل دارویی قرص فلوسیتوزین
عوارض جانبی حاصل از مصرف فلوسیتوزین ممکن است به دلیل تداخلات دارویی باشد. در واقع فلوسیتوزین مانند تمامی داروها، با برخی از داروهای دیگر تداخل دارد و این تداخل می تواند باعث عوارض جانبی یا کاهش اثربخشی دارو شود. برای جلوگیری از این تداخلات بهتر است تمامی داروهایی که مصرف می کنید را به پزشک داروساز نشان دهید. اگر تداخلی میان داروها وجود داشته باشد، داروساز آنها را شناسایی کرده و بهترین راه حل را توصیه می کند (در این حالت ممکن است دارویی را حذف، جایگزین یا نحوه استفاده از آن را تغییر دهد). همچنین توجه داشته باشید که شما نباید به هیچ عنوان دارویی را بدون تایید پزشک داروساز حذف یا مصرف کنید. برخی از داروهایی که می تواند با قرص فلوسیتوزین تداخل داشته باشد، شامل موارد زیر است:
- سیتارابین
- داروهایی که ممکن است بر کلیه ها تأثیر بگذارند (از جمله NSAID ها مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن)
- داروهای شیمی درمانی سرطان مانند تری متوپریم/سولفامتوکسازول
تداخل دارویی قرص فلوسیتوزین با برخی از داروها ممکن است به علت کاهش عملکرد مغز استخوان، کاهش تعداد سلولهای خونی یا تضعیف سیستم ایمنی بدن اتفاق بیفتد.
هشدارهای مصرفی فلوسیتوزین
اگر دارای مشکلات کلیوی هستید، قرص فلوسیتوزین را باید با احتیاط مصرف کنید. مصرف فلوسیتوزین ممکن است باعث کاهش عملکرد کلیه و مشکلات کبدی شود. همچنین این دارو می تواند عملکرد مغز استخوان را کاهش داده و باعث کمبود گلبول های خونی مانند گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها شود. این عوارض جانبی جدی ممکن است باعث کمبود خون، کاهش توانایی بدن در مقابل عفونت و مشکلات خونریزی شود. بنابراین پزشک شما باید نتایج آزمایش های کلیه، کبد و خون را بررسی کند و درمان شما را برای کاهش خطر ابتلا به این عوارض تنظیم کند.
جمع بندی
قرص فلوسیتوزین یکی از داروهای مؤثر در درمان عفونت های قارچی جدی است. با اطلاعات کافی در مورد نحوه استفاده، عوارض جانبی، مواد احتیاط، تداخل دارویی و هشدارهای مرتبط با مصرف، می توان به طور موثر از این دارو استفاده کرد. با این حال، همواره بهتر است قبل از استفاده از هر نوع دارویی با پزشک داروساز مشورت شود.