اولویت نوبت با دریافت سریعتر
گلستان، کلاله
09045932435
اولویت نوبت با دریافت سریعتر
09045932435
گلستان، کلاله
جستجو
قرص مترونیدازول؛ کاربرد + نحوه استفاده + عوارض و تداخل

قرص مترونیدازول؛ کاربرد + نحوه استفاده + عوارض و تداخل

قرص مترونیدازول یک داروی ضد باکتریایی از دسته آنتی بیوتیک ها است. این دارو برای درمان عفونت ‌های باکتریایی در سیستم گوارشی، تناسلی و دیگر مناطق بدن استفاده می‌ شود. مترونیدازول اثرات آنتی ‌بیوتیکی دارد و به طور خاص برای درمان عفونت ‌های تریکوموناس و باکتری ‌های anaerobic موثر است. با مکانیسم عمل در متابولیسم باکتریایی، این دارو باعث تخریب DNA آنها می‌ شود. با توجه به کارآمدی و تأثیرات جانبی ممکن، مصرف این دارو باید زیر نظر داروساز یا پزشک و با رعایت دقیق دستورالعمل ‌های آن باشد. پس اگر قصد مصرف داروی مترونیدازول را دارید یا در حال مصرف هستید، در ادامه این مقاله از سری مقالات دکتر کاغذی با ما همراه باشید.

اما برای مصرف این دارو بهتر است با فردی متخصص مشورت کنید. دکتر کاغذی با ارائه مشاوره دارویی رایگان می تواند به شما در نحوه مصرف این دارو کمک کند. برای دریافت مشاوره پزشکی آنلاین رایگان از خانم دکتر وارد صفحه رزرو نوبت شوید.

کابرد قرص مترونیدازول

داروی مترونیدازول
داروی مترونیدازول

داروی مترونیدازول یک آنتی‌ بیوتیک قوی است که برای درمان عفونت‌ های باکتریایی و انگلی استفاده می ‌شود. این دارو از طریق تثبیت و تعطیل ساختار DNA برخی باکتری‌ ها و انگل ‌ها اقدام به جلوگیری از رشد و تکثیر آن ‌ها می ‌کند. قرص مترونیدازول برای جلوگیری از باکتری ‌های مختلفی از جمله بیماری ‌هایی چون عفونت‌ های تناسلی ناشی از تریکوموناس، عفونت‌ های دستگاه گوارش مانند آمیبیازیس و همچنین عفونت‌ های دیگری کاربرد دارد.

مکانیسم عمل مترونیدازول از طریق تولید نوعی رادیکال‌ های آزاد از مواد بیولوژیکی در باکتری ‌ها و انگل ‌هاست. این رادیکال ‌ها باعث آسیب DNA آن ‌ها می ‌شوند و منجر به توقف فعالیت زیستی آن‌ها می‌گردد. لازم به ذکر است که مترونیدازول تنها برای درمان عفونت ‌های باکتریایی و انگلی مناسب است و عفونت ‌های ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا را درمان نمی ‌کند. همچنین استفاده بی‌رویه و نادرست از آن ممکن است باعث ایجاد مقاومت در باکتری ‌ها شود و درمان ‌های آتی کارآیی نداشته باشند. همچنین مترونیدازول یکی از داروهای ترکیبی در بهبود علائم و درمان زخم‌ های معده و روده (ناشی از باکتری H. pylori ) به شمار می رود.

نحوه استفاده قرص مترونیدازول

قرص مترونیدازول 250
قرص مترونیدازول 250

قبل از مصرف یا تجدید مصرف مترونیدازول، بروشور اطلاعات بیمار را با دقت مطالعه کنید. در صورت بروز سوال یا ابهام، حتماً از پزشک یا داروساز خود سوال کنید. این دارو را به‌ طور کامل طبق دستور پزشک یا داروساز مصرف کنید. برای جلوگیری از ناراحتی معده، معمولاً توصیه می ‌شود مترونیدازول را به همراه غذا یا با مقدار کافی شیر مصرف کنید. همچنین در هنگام مصرف مترونیدازول مقدار کافی آب بنوشید.

مصرف دارو بسته به وضعیت پزشکی فرد و پاسخ به درمان متغیر است. در اطفال و کودکان دوز دارویی بر اساس وزن آنها مشخص و تجویز می شود. برای بهبود بهتر، مصرف قرص مترونیدازول را در زمان ‌های یکسان هر روز ادامه دهید. همچنین توصیه می ‌شود که تا پایان کامل دوره، مصرف دارو را ادامه دهید؛ حتی اگر علائم بهبود یافته باشند. قطع زودهنگام مصرف دارو ممکن است منجر به بازگشت عفونت شود.

طریقه مصرف قرص مترونیدازول 250

قرص مترونیدازول 250 میلی‌گرم به طور معمول برای درمان عفونت‌های باکتریایی و برخی انگل‌ها تجویز می‌شود. دوز و مدت مصرف این دارو به نوع و شدت عفونت بستگی دارد. مترونیدازول را می‌توان همراه با غذا یا بدون غذا مصرف کرد، اما بهتر است برای کاهش احتمال بروز عوارض گوارشی همراه غذا مصرف شود.

قرص مترونیدازول 500
قرص مترونیدازول 500

عوارض جانبی داروی مترونیدازول

قرص مترونیدازول علاوه بر کاربرد و فواید، می تواند عوارض جانبی خطرناکی داشته باشد. اگر پس از مصرف این دارو هر علائمی را تجربه کردید، فورا با پزشک یا داروساز مشورت کنید. برخی از عوارض احتمالی این دارو، موارد زیر است:

  • سرگیجه
  • سردرد
  • ناراحتی معده
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • از دست دادن اشتها
  • اسهال
  • یبوست
  • طعم فلزی در دهان
  • تیرگی رنگ ادرار
  • علائم عفونت جدید مانند گلودرد مقاوم به درمان یا تب
  • کبودی ‌های نامعمول
  • درد معده یا شکم
  • درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
  • بی ‌ثباتی
  • تشنج
  • تغییرات روانی/روحی
  • مشکلات در گفتار
  • بی ‌حسی یا سوزش در بازوها/پاها
  • برفک دهان یا عفونت قارچی جدید
  • واکنش‌ های آلرژیک شدید مانند بثورات پوستی، خارش/تورم (به ویژه در صورت/زبان/گلو)، سرگیجه شدید یا مشکلات تنفسی

نکلات مهم جلوگیری از عوارض جانبی

عوارض جانبی به دلیل مصرف نادرست و بدون به توصیه های داروساز رخ می دهد. پس قبل از مصرف این دارو به توصیه های داروساز توجه و به دقت آن را رعایت کنید.

  • حساسیت و آلرژی: در صورت داشتن حساسیت به مترونیدازول یا آنتی بیوتیک ‌های مشابه، حتما به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. حساسیت به این دارو ها ممکن است باعث واکنش ‌های آلرژیک شود.
  • سوابق پزشکی: اطلاع رسانی به پزشک در مورد بیماری ‌های کبدی، کلیوی، اختلالات خونی و سایر وضعیت ‌های بهداشتی بسیار مهم است. سابقه بیماری ‌های خاص مانند سندرم کوکین نیز باید اعلام شود.
  • مصرف همزمان با الکل: استفاده همزمان از الکل و محصولات حاوی پروپیلن گلیکول با قرص مترونیدازول ممنوع است. این دارو می‌ تواند به عوارض شدید مانند ناراحتی معده، تهوع و سرگیجه منجر شود.
  • عدم رانندگی و کارهای دقیق: مصرف این دارو ممکن است باعث سرگیجه شود. از این رو بهتر است از رانندگی و انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری دارند، پرهیز کنید.
  • تأثیر بر واکسن‌ ها: داروی مترونیدازول ممکن است باعث کاهش اثربخشی واکسن‌ های زنده‌ مانند واکسن تیفوئید شود. قبل از انجام هر گونه واکسیناسیون، به پزشک خود اطلاع دهید که از این دارو را استفاده می‌ کنید.
  • تأثیر بر شیردهی: این دارو به شیر مادر منتقل می‌ شود. در دوران شیر دهی اگر مصرف این دارو برای شما ضروری بود، پزشک شما توصیه می کند که شیردهی را متوقف یا دارو را قطع کنید. قبل از هر تصمیمی، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

تداخل دارویی مترونیدازول

تداخل دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر دهد یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. برای جلوگیری از تداخل دارویی داروی مترونیدازول ابتدا فهرستی از تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای نسخه ای/غیر نسخه ای و محصولات گیاهی) را تهیه کنید. سپس این لیست را در اختیار داروساز قرار دهید. اگر تداخلی میان داروهای شما وجود داشته باشد، داروساز آن را تشخیص داده و راهکار مناسب را ارائه می دهد. داروساز ممکن است داروی مصرفی شما را حذف کند و داروی دیگری را جایگزین کند یا دوز دارو را تغییر دهد. اما به توجه داشته باشید که به هیچ وجه دارویی را بدون تأیید داروساز شروع، قطع یا تغییر ندهید. برخی از داروهای که می تواند با قرص مترونیدازول تداخل داشته باشد، در جدول زیر آمده است:

نوع دارو/ماده مصرفی احتمال تداخل
محصولات حاوی الکل (شربت های سرفه و سرماخوردگی، افترشیو) می‌تواند اثر دارو را تضعیف کند یا عوارض جانبی افزایش دهد
محصولات حاوی پروپیلن گلیکول افزایش جذب دارو و احتمال افزایش عوارض جانبی
لوپیناویر/ ریتوناویر افزایش سطح مترونیدازول در بدن
لیتیوم افزایش خطر عوارض جانبی
دی سولفیرام تداخل دارویی و خطر نتایج آزمایش نادرست
آزمایش باعث نتایج نادرست آزمایش
  • اگر دی سولفیرام مصرف می ‌کنید یا در 2 هفته گذشته دی سولفیرام مصرف کرده‌ اید، از مترونیدازول استفاده نکنید.

مصرف همزمان مترونیدازول و فلوکونازول

مصرف همزمان مترونیدازول و فلوکونازول با هم ممکن است خطر عوارض جانبی مانند عوارض کبدی را افزایش دهد. همچنین هر دو دارو ممکن است موجب بروز تهوع، استفراغ و سرگیجه شوند.

آیا قرص مترونیدازول با فلوکونازول تداخل دارد؟

بله، مصرف همزمان مترونیدازول و فلوکونازول می‌تواند منجر به بروز تداخلات دارویی شود. این تداخلات ممکن است باعث افزایش خطر عوارض جانبی مانند مشکلات کبدی، تهوع، استفراغ، و سرگیجه شوند. اما اگر پزشک شما این دو داروها را تجویز کرده باشد، بهتر است طبق دستورات ایشان آنها را مصرف کنید.

قرص مترونیدازول با چه داروهایی تداخل دارد؟

برخی از داروهایی که با مترونیدازول تداخل دارند شامل الکل، وارفارین (داروی رقیق‌کننده خون)، فنی‌توئین (برای درمان صرع)، لیتیم (برای درمان اختلالات روانی)، سیکلوسپورین (برای پیشگیری از رد پیوند) و دیسولفیرام (برای درمان اعتیاد به الکل) هستند.

جمع بندی

در این مقاله از سری مقالات دکتر کاغذی به قرص مترونیدازول پرداختیم. به طور کلی داروی مترونیدازول یک آنتی بیوتیک موثر برای درمان عفونت های باکتریایی مورد استفاده قرار میگیرد. اما مصرف نادرست و بدون توجه به دستورات پزشک داروساز ممکن است علاوه بر کاربرد مفید، عوارض خطرناکی داشته باشد. برای جلوگیری از عوارض جانبی دستورات داروساز را به دقت دنبال کنید و مواظب تداخلات ممکن باشید. اگر سوالی درباره نحوه مصرف، دوز دقیق، عوارض و تداخل دارید، وارد صفحه زیر شوید و بهترین نوبت مشاوره را رزرو کنید. توجه داشته باشید که این مشاوره کاملا رایگان توسط داروساز متخصص ارائه می شود.

رزرو مشاوره رایگان

منبع: www.medscape.com

نوشته های مرتبط
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.